Flydedokke er en type dok, der bruges til at fortøje både, skibe og andre vandfartøjer. Disse typer dokke har en række fordele i forhold til traditionelle landbaserede dokke. Den mest indlysende fordel er, at de kan installeres i farvande, hvor der ikke kan bygges traditionelle dokke på grund af lav dybde. Desuden giver flydedokke større fleksibilitet, når det gælder fortøjning af større fartøjer, da strukturen let kan justeres, så den passer til forskellige størrelser og former af skibe. læs mere om flydedok via linket.

I modsætning til traditionelle dokker, der er fastgjort langs kysten, fastgøres flydende dokker ved hjælp af en række forskellige metoder såsom ankre og kabler. De kan også indeholde yderligere opdriftsmaterialer eller bruge luftlommer eller forseglede kamre for at øge deres stabilitet i vandet. Dette gør dem langt mere modstandsdygtige over for stærke strømme og bølger, som kan forårsage skader på en traditionel dok, men som har minimal virkning på en flydedok. 

Med hensyn til installation og vedligeholdelse kræver flydedokke langt mindre indsats end landbaserede konstruktioner, da det eneste, der kræves, er, at de fortøjes på plads ved hjælp af de relevante metoder. Desuden er de også meget lettere at vedligeholde, da eventuelle nødvendige reparationer blot kan udføres, mens dokken er flydende, hvilket ikke altid er muligt med en landbaseret struktur, da den skal tørdokes regelmæssigt. 

Som man kan forvente, har disse fordele imidlertid en pris; flydende dokke kræver en større initialinvestering end deres landbaserede modstykker, både på grund af deres bygge- og installationsomkostninger og på grund af omkostningerne til eventuelle ekstra opdriftsmaterialer, der er nødvendige for at sikre stabilitet i barske farvande. Dette gør dem kun til et ideelt valg, hvis der ikke er nogen passende landbaseret løsning til rådighed, eller hvis det fartøj, der fortøjes, kræver større fleksibilitet end det, der ville være muligt med en fast struktur på land.